NHD donderdag, 26 april 2012   

'Onbetrouwbaar' en 'roekeloos'. Met grof geschut haalden projectontwikkelaars De Peyler en Zeeman Vastgoed dinsdag in de Haarlemse rechtbank uit naar de provincie. Met ingehouden woede vielen zij Gedeputeerde Staten frontaal aan over bedrijventerrein Distriport.

Als een stout kind werden Gedeputeerde Staten bij de rechter in de hoek gezet, zo leek het. Advocaat mr. J.F. de Groot van de projectontwikkelaars leek finaal gehakt te maken van de handelwijze van het dagelijks bestuur van de provincie Noord-Holland.

Volgens hem heeft GS eenzijdig een samenwerkingsovereenkomst tussen de ontwikkelaars en de provincie opgezegd. GS is hiermee gruwelijk in de fout gegaan, vindt De Groot, verbonden aan het kantoor Houthoff Buruma te Amsterdam.

De zitting van dinsdag is een vervolg op de eerste rechtbankzitting over deze kwestie. De uitspraak is 23 februari. De kwestie draait om een grote ruzie waarin de samenwerking bij het ontwikkelen van Distriport is uitgemond. De strijd, lange tijd binnenskamers gevoerd, krijgt nu met veel juridisch gerollebol een vervolg op het publieke toneel.

Het zag er voor de Hoornse ontwikkelaars De Peyler en Zeeman Vastgoed veelbelovend uit. Zij kochten zo'n 150 hectare grond bij Berkhout voor een regionaal bedrijventerrein.

Om overdrachtsbelasting te ontlopen, werd samen een slimme truc bedacht. De gronden kwamen op naam te staan van de provincie. Na het fiscaal bouwrijp maken zou 'Haarlem' de gronden fiscaal bouwrijp terug leveren aan de ontwikkelaars.

Om alles in goede banen te leiden werd ook Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Holland Noord, gelieerd aan de provincie, betrokken bij het miljoenenproject. Daarna gingen er zaken volledig fout, op diverse fronten. Ook voorwaarden over ongeoorloofde staatssteun speelden een rol.

Na veel intern over en weer met modder gooien, verbrak GS de samenwerking. Op de gronden, nog steeds eigendom van de provincie, hebben de ontwikkelaars beslag laten leggen. Zij eisen nu dat overeenkomsten worden nagekomen.

De provincie weigerde dinsdag de pleitnotitie van haar advocaten vrij te geven, zonder opgaaf van redenen. De advocaten zijn G. Huith en C. Konings van Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn te Den Haag.

Bron : NHD 26 april 2012      

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook