Berkhout is Boos zaterdag, 20 maart 2021   
Plan voor zonneweide met extra's bij BerkhoutHet plan voor een ‘multifunctioneel energiepark’ bij Berkhout wordt gebracht als mooi, maar het is gevaarlijk naïef.

Naïef omdat het onuitvoerbaar is. Fiets- en wandelpaden of fruit en kippen tussen de zonnepanelen zijn totaal irreëel. Rondom een grote zonneweide staat immers altijd een hoog hek tegen diefstal en vandalisme. Bovendien wil de provincie 66 ha netto zon, daar komen nog wegen, sloten en infrastructuur bij. Het wordt dus een megazonneweide van 111 ha. De provincie maakt geen enkele ruimte voor leuke randzaken.

Maar het plan is vooral gevaarlijk. Gevaarlijk omdat mensen gaan denken ‘laten we dit plan maar steunen, want anders wordt het nog veel erger’. Vervolgens gaan gemeente, provincie en mogelijke exploitanten roepen: ‘er is dus draagvlak onder de inwoners’.

En nadat het besluit genomen is, staat er 111 ha zonnepanelen. Want er was immers draagvlak, de inwoners wilden het zelf!

De gemeenteraad heeft in een amendement draagvlak en participatie een harde voorwaarde voor de zonneweide genoemd. Het is ontzettend onverstandig om als inwoners bij voorbaat in te stemmen met een soort ‘feestweide’ die er echt nooit komt.

Koggenland ‘moet’ helemaal niks. Eerst de corruptieve afspraken boven tafel, daarna praten. Niet andersom.


 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook