NHD donderdag, 29 december 2011   

Vastgoedhandelaar Johan Wokke uit Heerhugowaard moet stoppen met het beschuldigen van van oud-statenlid en huidig gedeputeerde Jaap Bond, oud-statenlid Johan Bruins Slot en Hans Schipper (oud-gedeputeerde) van omkoping. Dit bepaalde de Alkmaarse rechter donderdagmiddag.

Stopt Wokke niet, dan volgt een dwangsom van duizend europer overtreding, met een maximum van 25.000 euro.

Wokke beschuldigde Bond en Bruins Slot van omkoping bij de ontwikkeling van regionaal bedrijventerrein Distriport (gemeente Koggenland) en Schipper van betrokkenheid daarbij. De ondernemer is niet met bewijzen gekomen. Daardoor handelt hij volgens de rechter onrechtmatig tegen het drietal én de Provincie Noord-Holland die hierdoor 'in hun goede naam zijn aangetast'.

Johan Wokke moet komende zaterdag een rectificatie plaatsen op de voorpagina van het Noordhollands Dagblad en het Haarlems Dagblad. Dat moet hij ook doen op de website van Vastgoedmarkt.

Bond, Bruins Slot en Schipper hadden bovendien ieder 10.000 euro schadevergoeding geëist. Deze eis is afgewezen. De schade is onvoldoende concreet gemaakt. Bovendien leent een kort gedingprocedure zich niet voor nader onderzoek.

Wokke is projectontwikkelaar en wil de ontwikkeling van het bedrijventerrein Distriport Noord-Holland van de provincie overnemen. Tijdens gesprekken hierover heeft Wokke eerder genoemde heren meerdere malen beschuldigd van omkoping. De beschuldigingen zijn via PVV-statenlid Brinkman en Wokke zelf ook terecht gekomen in de media.

Doordat Wokke weigert met feiten te komen, kan de provincie geen onderzoek instellen en kan het drietal zich niet verweren. De beschuldigingen zijn daarbij zo ernstig dat dit volgens de rechter een grote impact heeft op hun persoonlijke integriteit. Wokke kan daarom, aldus rechter M. Allegro, niet wachten met het afleggen van een verklaring tot hij wordt gehoord bij de commissie Schoon Schip -die pas in mei 2012 gaat rapporteren - en dient zich per direct te onthouden van het herhalen van de beschuldigingen. Een toezegging daarvan door Wokke zelf, noemt de rechter onvoldoende.

BRON : NHD 29-12-2011 

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook