Dagblad Waterland woensdag, 10 oktober 2012   

Hoe maak je in de praktijk schoon schip? Hoe verbeter je daadwerkelijk de bestuurscultuur bij de provincie? En hoe doe je dat als er tegelijk een strafzaak loopt tegen een oud-bestuurder van de provincie?
Provinciale Staten van Noord-Holland worstelen met de vraag hoe zij moeten omgaan met het eerdaags verschijnend rapport van een externe commissie die de bestuurscultuur bij de provincie onderzocht. Voorlopig zijn er vooral onzekerheden en vraagtekens. Wat gaat de rechtszaak tegen oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers betekenen voor de provincie?

Komen daar zaken naar boven die een nieuw licht werpen op de gang van zaken in het provinciehuis? Wat als de oud-gedeputeerde vrijuit zijn kant van de zaak gaat belichten? Als Hooijmaijers voor de rechter 'om zich heen gaat slaan', zoals een Statenlid suggereerde.
Fractievoorzitters uit Provinciale Staten wierpen gisteren in een spoedberaad meer vragen op dan er antwoorden waren. "Ik weet van niets en ik wil dat graag ook zo houden", zei commissaris van de Koningin Johan Remkes over de strafzaak.
Aanleiding voor het beraad vormde ontevredenheid dat personeel van de provincie vorige week wel was geïnformeerd over de rechtszaak tegen Hooijmaijers en Provinciale Staten niet.
VVD-fractieleider Cees Loggen vroeg zich af hoe de staten straks vrijuit kunnen spreken over het onderzoeksrapport naar de bestuurscultuur, terwijl gelijktijdig de strafzaak tegen Hooijmaijers speelt.
Commissaris Remkes hield de fracties voor de rechtszaak zijn loop te laten. "Dat is een zaak van de rechter en daar staan de Staten buiten'.
Onduidelijkheden waren er verder bij Statenleden hoe de provincie schade gaat claimen op Hooijmaijers als het proces daartoe aanleiding geeft.
Ook bleef onduidelijk of de provincie misschien lopende projecten moet stopzetten omdat zij bij een veroordeling van Hooijmaijers tegen een schadeclaim van derden kan aanlopen.
Remkes riep de Statenleden op eerst het Schoon Schip af te wachten. Hij beloofde dat GS een politiek oordeel zullen geven over de bestuurscultuur in het verleden. Ook zullen GS dan de 'juridische gevoeligheden' benoemen.   


Bron : NHD 10 oktober 2012

Zie ook :
NHD 05-10-2012 - Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) vervolgd voor omkoping
NHD 08-10-2012 - Spoedberaad over zaak-Hooijmaijers 

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook