Heraut woensdag, 06 juli 2011   

De échte contracten van Distriport

Jarenlang meldden de provincie en de gemeente Koggenland over Distriport: er zijn geen risico’s voor provincie en gemeente, de exploitatie is haalbaar en nut en noodzaak zijn aangetoond. De contracten waarin al die afspraken stonden, waren echter geheim. Inmiddels heeft de rechtbank na verschillende verzoeken van Berkhout is Boos! diverse contracten openbaar laten maken. Nu blijken die mooie bezwerende woorden niet waar te zijn.

Side letter
In 2007 maakte de provincie afspraken met projectontwikkelaars Zeeman en De Peyler/Ooms over de aanleg en exploitatie van Distriport. Die afspraken met de overheid leverden de projectontwikkelaars vele voordelen op: geen BTW-afdracht, geen overdrachtsbelasting en een lage rente. De provincie liep ook geen risico, want de gronden zouden gegarandeerd door de projectontwikkelaars teruggekocht worden, zo antwoordde GS op vragen van statenleden. Inmiddels is duidelijk dat er tegelijkertijd door de partijen een ‘side letter’ getekend is waarin staat dat de provincie de winst die zij eventueel maakt op de terugverkoop van de grond, weer in het project zal steken. Een fantastische deal voor de projectontwikkelaars: ze hebben alle overheidsvoordelen, lopen geen enkel risico en alle winsten zijn voor hen. De belastingbetaler is mede-financier van de projectontwikkelaars geworden.

Staatssteun
Nu de contracten tussen provincie en projectontwikkelaars openbaar zijn, wordt duidelijk dat ze niet deugen. Overheidsgeld dat in de zakken van projectwikkelaars vloeit, heet staatssteun. Zeker bij een project waarvan de ‘business case’ (of: begroting) niet rond is. Dan is er sprake van ongeoorloofde staatssteun.

Provincie verbreekt samenwerking
Op 20 juni 2011 maakte de provincie bekend dat zij de samenwerking met de projectontwikkelaars van Distriport verbreekt. Als reden geeft de provincie aan dat de projectontwikkelaars zich niet houden aan de gemaakte afspraken. Dat is inderdaad zo. Wij vermoeden echter dat er nog een reden is: het wordt steeds duidelijker dat de contracten tussen provincie en ontwikkelaars in strijd zijn met de regelgeving over mededinging en staatssteun.

Beslaglegging
De ontwikkelaars hebben vervolgens op 24 juni bij de provincie beslag laten leggen op de gronden. Er hangt de provincie een miljoenenclaim boven het hoofd. Bovendien is door het opzeggen van de samenwerking de uitvoering van Distriport onder druk komen te staan.

Hoe verder?
Maandag 5 juli hebben de statenleden zich laten informeren door de verantwoordelijk gedeputeerde Van Run. Maandag 11 juli debatteren de statenleden over de vraag of de betrokken gedeputeerden onjuist hebben gehandeld. De statenleden willen duidelijkheid en openheid over alle stappen die zijn gezet. De provincie heeft inmiddels een bureau opdracht gegeven om te onderzoeken wat er nog mogelijk is met Distriport. Dit onderzoek zal niet voor 11 juli zijn afgerond en daarom zal daar pas na het zomerreces een besluit over worden genomen.

Het standpunt van Berkhout is Boos! is en blijft helder: stoppen met Distriport is de enige optie.

namens Berkhout is Boos!
Annet Wood

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook