Nieuwsbrief vrijdag, 11 juli 2008   

De Raad van State heeft Berkhout is Boos! op 9 juli in het gelijk gesteld.
In de afgelopen jaren vroegen wij de gemeente Koggenland om openbaarmaking van documenten die op Jaagweg betrekking hebben. Volgens de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) zijn veruit de meeste overheidsdocumenten namelijk gewoon voor iedereen toegankelijk. De gemeente weigerde onze verzoeken vrijwel geheel en hield aantoonbaar documenten achter. Daarom hebben wij deze kwesties aan de rechtbank Alkmaar en aan de Raad van State moeten voorleggen.

In strijd met de wet
De gemeente heeft vijf WOB-zaken onherroepelijk verloren bij de rechtbank Alkmaar. Nu heeft zij ook bij de Raad van State ongelijk gekregen. Haar weigering om documenten op te sturen is dus in strijd met de wet. Daar heeft de gemeente kennelijk heel veel voor over. Tot op heden heeft zij alleen al aan griffiegelden € 3563 moeten betalen, maar dat zou aanzienlijk meer kunnen worden. Een paar kopietjes opsturen zou de ambtenaren veel tijd hebben bespaard en de gemeentekas veel geld.

Verwarring
Waarom doet de gemeente dit? Tijdens de rechtszittingen verdedigde de gemeente de weigering met: ‘dan raken de raadsleden in verwarring’ volgens ambtenaar Neefjes en: ‘dan maken burgers zich misschien zorgen’ volgens ambtenaar Mels. De reactie van een rechter bij de Raad van State daarop was: ‘Nou, en? Dan kunnen burgers juist meedenken.’

Transparant?
De Raad van State heeft bepaald dat milieu-informatie openbaar moet worden, maar dat geldt niet voor alle verslagen en rapporten. Overlegstructuren waarin overheid en projectontwikkelaars samenwerken, vallen buiten de strekking van de WOB. Daardoor kunnen documenten die door deze partijen gemaakt worden, geheim blijven. Niet alleen voor burgers, maar ook voor raadsleden. Die worden pas geïnformeerd – of: voor het blok gezet - als de voorstellen rond zijn. Dat maakt democratisch toezicht vrijwel onmogelijk. En dat is niet best.

Politieke verantwoording
De gemeente steekt dus veel tijd, geld en moeite in het geheimhouden van informatie, tegen de wet in. Ze wordt keer op keer door de rechter op de vingers getikt. De afwegingen en argumenten rond bedrijventerrein Jaagweg zijn meestal mistig en diverse keren zelfs aantoonbaar onjuist. Wij vinden dat de gang van zaken openbaar en transparant moet zijn. En dat vindt de rechter ook. Een gemeente die dat stelselmatig tegenwerkt, zou ook door de politiek ter verantwoording geroepen moeten worden. Wanneer gaat dat gebeuren?

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook