Nieuwsbrief maandag, 18 mei 2009   

De la van het gemeentehuis

Onze informatie over het STEC-rapport waaruit bleek dat de behoefteraming van Jaagweg een grote luchtbel is, maakte nogal wat reacties los.

In strijd met de wet
Wethouder Wijnker zei in de Kogge Express (13-5-2009): ‘burgers krijgen uiteindelijk altijd inzage’. Hij meent dus dat het college zelf kan bepalen wanneer welk document aan wie verstrekt wordt. Zo werkt het niet. De rechtbank Alkmaar en de Raad van State hebben het college van Koggenland al minimaal 13 keer te kennen gegeven dat zij in strijd met de wet handelt. De wet zegt dat bij de overheid àlles op èlk moment openbaar is, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn bijvoorbeeld over bevoor- of benadeling van derden of grote financiële belangen. Rapporten van externe bureaus zijn in principe altijd openbaar.

Bewust achterhouden
Volgens de wethouder houdt het college dus zelfs bewùst informatie achter. Met opzet een document pas verstrekken na het raadsbesluit is illegaal handelen. Het is tegen de wet en het maakt controle op de besluitvorming vrijwel onmogelijk. Pas nadat alles besloten is, mag iedereen zien hoe het zat? Dat kan natuurlijk niet.

Informatie onjuist
Maar nog erger is dat het college onjuiste informatie verspreidt. In juni 2007 maakte de gemeente de samenvatting van het STEC-rapport openbaar. Daarin staat dat de behoefte voor Jaagweg 60 tot 90 ha is. Nu, twee jaar touwtrekken later, blijkt de berekening niet te deugen. Uit de rest van het rapport blijkt namelijk dat in 2020 een overschot dreigt van 150 tot 210 ha in West-Friesland. De berekening blijkt vol vreemde keuzes en onjuiste aannames te zitten. Met opzet maakte het college alleen openbaar dat 60 tot 90 ha nodig zou zijn, terwijl uit hetzelfde rapport blijkt dat er juist een groot overschot dreigt. Dat is: de inwoners een rad voor ogen draaien.

Dooddoener
‘Inhoudelijk ga ik daar niet verder op in’, zei de wethouder in de Kogge Express. Een enorme dooddoener en hèt redmiddel om een discussie over de feiten opnieuw te ontwijken. Ons advies aan het college: leest u zèlf pagina 17 tot en met 31 van de bijlage van het STEC-rapport. Wij zijn het eens met de opmerking: ‘Distriport is zeer uitvoerig onderzocht’. Zelfs volgens het geheim gehouden STEC-rapport is het bedrijventerrein namelijk volledig overbodig.

De la
Dit is niet het enige voorbeeld. Vorig jaar waren er 67 zienswijzen die niet voorkwamen op de lijst van doorstuurde zienswijzen aan de commissie MER. In het burgerjaarverslag werden vorig jaar alle verloren rechtszaken niet meer opgenomen. En in 2005 onderzocht het Jan-Baas-rapport ook de behoefte aan bedrijfsgrond, maar nam daarin de uitgiftecijfers van twee essentiële jaren niet mee. De gemeente weigerde jarenlang lijsten te maken van documenten over Jaagweg, hoewel de rechter en de Raad van State zeiden: dat moet u wel doen. En als ze toch een document gaven, bleek steeds dat er nog meer stukken waren. Transparant? Geloofwaardig? Niet zo erg… De vraag is: wat ligt er nog meer in die la op het gemeentehuis? 

Artikel Kogge Express 13 mei 2009
Nieuwsbrief BIB! 8 mei 2009
Rapport Markttoets STEC-groep
Toelichting BiB! op berekening in Markttoets 

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook