Nieuwsbrief woensdag, 22 april 2009   

Raad neemt ondeugdelijk milieueffectrapport Jaagweg aan

De gemeenteraad van Koggenland nam op 20 april het milieueffectrapport (MER) voor bedrijventerrein Jaagweg aan, ondanks steekhoudend verzet door PvdA en twee leden van GBK. GBK stelde 12 vragen die niet in het MER beantwoord waren, waaronder een vijftal vragen waarvan de gemeenteraad zelf beantwoording in het MER had geëist. Het leek een duidelijke zaak: het MER voldoet niet aan de eisen.

85 of 200 meter?
Het liep anders. Eén van de discussiepunten was de afstand tussen bedrijventerrein en camping. Die bedraagt in het MER slechts 85 meter. Dat is in strijd met de 200 meter in de Startnotitie die de gemeenteraad in december 2007 aannam. Die Startnotitie lag ter inzage en inwoners hebben er massaal hun zienswijze op gegeven. Op pagina 22 staat: ‘De hoofdkeuzes/-eisen zijn als volgt: (…) De afstand van het uitgeefbare terrein tot Berkhout is circa 200 meter, ook tot recreatieterrein Park Westerkogge is 200 meter aangehouden.’. Zowel Schoenmaker (CDA) als wethouder Wijnker stelde dat de 200 meter afstand nergens formeel zou zijn vastgelegd. Onjuist dus, voor de zoveelste keer. Schoenmaker (CDA) vond 85 m ‘een royale afstand’ tot de camping. Bovendien meende hij dat voor de bewoners van Parc Westerkogge die 85 meter ‘zit aan de kant waar de zon niet vandaan komt’. Tijdens de raadsvergadering opperde wethouder Wijnker plotseling een afstand van 140 meter, maar hij paste het MER inhoudelijk niet aan. Raadslid Helder (VVD) noemde dat ‘kalverhandel’ en stemde ook tegen.

Uitgifte tussen 2020 en 2025?
Een ander argument van Schoenmaker en Wijnker was dat Koggenland de laatste hectares bedrijfsgrond heeft uitgegeven. Maar wethouder Wijnker gaf ook aan dat bedrijventerrein Jaagweg gefaseerd zal worden uitgegeven tussen 2020 tot 2025. Betekent dit dat er tot 2020 dus geen bedrijfsgrond nodig is? Hoe zit het dan met de nut en noodzaak voor Jaagweg?

Besluit bij herindeling?
Verder stelden wethouder Wijnker en burgemeester Sipkes dat bij de herindeling van de gemeenten besloten zou zijn dat Jaagweg er moet komen. Dat is onjuist. Met het pistool op de borst – omdat Hoorn dreigde met grenscorrectie – besloot de raad van Wester-Koggenland in juni 2006 Jaagweg op te nemen in de intergemeentelijke OWO-visie. Die visie is – net als het provinciale streekplan – alleen een faciliterend plan. Het maakt ontwikkelingen eventueel mogelijk, maar het legt niet vast dat ze er mòeten komen. Deze documenten bevatten geen ‘concrete beleidsbeslissingen’. Kennen de burgemeester en wethouder die feiten niet? Of spiegelen ze de raadsleden bewust iets anders voor?

Volksverlakkerij?
Raadslid Van Leijen (GBK) wierp de term ‘volksverlakkerij’ ver van zich. Echter, de wethouder kondigde aan dat dit bedrijventerrein een van de meest duurzame van Europa wordt. Vervolgens verdedigt hij een MER waarin – zoals ook raadsleden verwoordden – geen harde criteria staan die deze duurzaamheid waarborgen. Dat is A zeggen en B doen. Het is de taak van raadsleden om dat te signaleren en er iets aan te doen. Gelukkig doet een aantal raadsleden dat wel, maar helaas vormen zij een minderheid. Volgens Van Leijen zijn er ook geen geheime stukken en is alles transparant. Dat is niet juist. Het rapport ‘Markttoets’ door de STEC-groep vormt de basis onder de behoefteberekening in het MER. Ondanks onze diverse verzoeken is dat rapport niet in zijn geheel openbaar gemaakt. Toch niet zo transparant, dus.

Mooie plannen voor duurzaamheid, fraaie beloftes over groene bufferzones tot Berkhout en de camping. Maar nu het concreter wordt houden de bestuurders en veel raadsleden zich niet aan die plannen en beloftes. Daarmee gaan ze onzorgvuldig om met de belangen en de zorgen van de inwoners. De inspraakprocedure voor het MER start binnenkort. Wij houden u op de hoogte. 

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook