Gemeente Koggenland maandag, 23 juni 2008   

Notulen van de openbare vergadering van de Commissie Grondgebied,
gehouden op maandag 23 juni 2008 om 20.00 uur in de voormalige raadszaal in Obdam

6.    Vaststelling richtlijnen MER bedrijventerrein Jaagweg

Raadsvoorstel richtlijnen mer 300608.doc
Raadsbesluit mer richtlijnen 300608.doc

6.    Bespreking richtlijnen MER bedrijventerrein Jaagweg
Dhr. Seuren spreekt in. Hij vraagt naar de gedachte van de commissie over hoe er omgegaan wordt met de 250 inspraakreacties. Dhr. Seuren heeft begrepen dat meer mensen tegen de invulling van het Jaagweg Distripark zijn. Wat denkt de commissie van het aantal inspraakreacties?
Vanuit de commissie wordt het volgende gevraagd c.q. opgemerkt:
-    Naar aanleiding van het raadsbesluit rijst de vraag hoe dit gelezen moet worden. Waarom is het niet zelfstandig leesbaar? Als het met andere zaken samen gelezen moet worden, waarom is dat dan niet zo gebundeld? (CDA).
-    Waar wordt de limiet voor de hoogte aangegeven? (CDA).
-    Er wordt gesproken over 10% toename duurzame energie, maar er staat ergens anders 100%. Wie heeft er een nul verkeerd gezet? (CDA).
-    Hoever is dit gebied af van het natura 2000 gebied van de Markermeer? (CDA).
-    Is er wel een mogelijkheid om binnenin, niet te dicht bij de bebouwing en de natuur, industrie van de 3 – 4 categorie neer te zetten? Als dat het geval is zal daarmee rekening moeten worden gehouden in het kader van MER. (CDA).
-    De PvdA heeft geen tijd gehad om het te lezen en neemt het mee naar het fractieberaad. (PvdA).
-    GBK is verdeeld over de noodzaak van het bedrijventerrein. Uit het advies van de MER blijkt dat er nog veel werk moet worden verzet voordat de raad een besluit kan nemen. Wil de wethouder opnieuw marktonderzoek doen? (GBK).
-    GBK betreurt het dat het parkmanagement niet is meegenomen in het MER rapport.
-    Wie zit er in de MER commissie? (VVD).
-    Kan er een verklarende lijst voor de gebruikte afkortingen komen? (VVD).
-    Wat betekent MMA? (VVD).
-    Wanneer draait de notitie uit op een MER rapportage die met zich meebrengt dat het negatief uit zou kunnen pakken voor het bedrijventerrein? (VVD).
-    Wordt de MER notitie voor kennisgeving aangenomen? (VVD).
-    Wanneer is het in Nederland gebeurd dat een MER onderzoek ertoe leidde dat er iets niet gerealiseerd werd? (VVD).
Wethouder Wijnker zegt dat het MER rapport als uitgangspunt wordt genomen bij het uiteindelijk vast te stellen bestemmingsplan. De namen van de leden van de MER staan vermeld in de stukken die ter inzage liggen. Er is daarbij ook een begrippenlijst toegevoegd, waarin afkortingen staan beschreven. De MMA is het “meest milieu vriendelijke alternatief”. Het is niet de bedoeling dat opnieuw de discussie wordt gevoerd over nut en noodzaak. De MER heeft niet gezegd hieraan te twijfelen, maar heeft een aantal suggesties gedaan. De initiatiefnemers hebben het advies van de commissie overgenomen om ‘omgekeerd’ te ontwerpen. Vanuit de milieukant is dat goed.
Bij de inspraakreacties zijn er veel met gelijkluidende inhoud vanaf hetzelfde huisadres. Die zijn allemaal doorgestuurd naar de commissie. De beantwoording is ter inzage gelegd. Met de belangen van alle partijen is zoveel mogelijk rekening gehouden. De vraag die nu voor ligt is of de eerder vastgestelde Startnotitie in samenhang met het advies van de MER-commissie door de raad kunnen worden beschouwd als Richtlijnen voor het uiteindelijke op te stellen MER-rapport. Als de raad die vraag positief beantwoordt kan de Grontmij dat rapport opstellen. Het college probeert niets erdoor te jassen. In de maand juni zijn er twee raadsvergaderingen kort op elkaar met daaraan gekoppeld de commissievergaderingen. De PvdA heeft aangegeven pas te kunnen reageren op 30 juni a.s. Daar is natuurlijk niets op tegen, maar het uitgangspunt (vaststelling van de Startnotitie) is in december 2007 al door de raad bepaald. De opmerkingen van de adviseurs vallen mee. Alles wat nodig was voor vanavond heeft ter inzage gelegen.
De uitgangspunten voor duurzaamheid en ruimtewinst zijn door de gemeente meegenomen. De 15% ruimtewinst moet uit de lengte of de breedte komen. Geprobeerd wordt een duurzaam bedrijventerrein neer te leggen, CO2 emissie neutraal. Dat wordt niet met een nul minder of meer aangegeven. Het wordt een duurzaam terrein met als uitgangspunt de 10% zoals die is genoemd en ook door de provincie voorgeschreven.
De categorie 4 zal naar verwachting sporadisch voorkomen. Het bedrijf (de activiteiten in de bedrijfsgebouwen) zelf zal dan 3 zijn, maar door de vervoersbewegingen zou het bedrijf naar 4 kunnen gaan.
Er wordt vanuit gegaan in de regio dat vooral de behoefte is aan distributie en logistiek gelieerdebedrijven. Wellicht aangevuld met een aantal andere bedrijven, zoals kantoren op zichtlocaties. Daar wordt nog naar gekeken.
Het stedenbouwkundig rapport en de MER trekken samen op.
Dhr. Neefjes merkt op dat in het MER rapport aangegeven wordt dat het natura 2000 gebied mee genomen wordt in de overwegingen. Het is één van de onderdelen die onderzocht wordt. De vraag over de afstand die van het gebied afgebleven moet worden, wordt nog bekeken.
Wethouder Wijnker geeft aan dat gewerkt wordt aan plannen voor het parkmanagement.
De limiet voor de hoogte van gebouwen is nog niet bekend. Op dit moment wordt uitgegaan van maximaal 20 meter, maar daarop wordt nog teruggekomen bij de uitwerking van het bestemmingsplan.
Vanuit de commissie wordt het volgende gevraagd:
-    In hoeverre worden de bevindingen uit het bezoek aan het bedrijventerrein Nieuw Vennep meegenomen in het bestemmingsplan? (VVD).
-    Is het mogelijk dat uiteindelijk in de MER wordt opgenomen dat het een heilloze weg is daar een bedrijventerrein te stichten of staat er in het MER eindrapport binnen welke kaders het bedrijventerrein moet worden aangelegd? (VVD).
-    Welke status heeft het MER eindrapport? Wat zijn de mogelijkheden die de raad heeft? (CDA).
-    Wat is het proces als mensen het met de antwoorden die op hun zienswijzen zijn gegeven niet eens zijn? (GBK).
-    De ecologische hoofdstructuur liep normaal langs de Jaagweg/Hulkerweg en wordt nu verlegd. Ontstaat er dan bij de Hulkerweg een doodeind in de ecologische hoofdstructuur? (CDA).
-    Hoe verhoudt het water zich met het groen? Blijft er voldoende stroming? (CDA).
-    Is hier te realiseren wat er in Nieuw Vennep gerealiseerd is of moet er uitgegaan worden van blokkendozen en stenen stapelen? (CDA).
Wethouder Wijnker zegt dat de ambtenaren vertegenwoordigd zijn in de groep waarover de bouwconcepten wordt gesproken. DE bevindingen vanuit de werkbezoeken spelen daar natuurlijk ook een rol.
Aan de Oostkant (Hulkerweg) zal er niets veranderen aan de ecologische hoofdstructuur. Aan de westkant (park Westerkogge) komt het er extra bij. Het wordt daardoor beter en méér. Water moet van goede kwaliteit zijn, waarbij doorstroming mogelijk moet zijn. Daarover zal overleg gevoerd worden met het Noordhollands Noorderkwartier.
Dhr. Neefjes merkt op dat de status van het MER rapport is dat alle milieu aspecten in beeld gebracht worden en meegnomen worden in de afwegingen van het bestemmingsplan. De procedure is nu gestart. In de startnotitie, die in december is vastgesteld, staat wat er onderzocht gaat worden. Daar is inspraak op geweest. De inspraak is uitsluitend  bedoeld om eventuele tekortkomingen in de startnotitie aan de orde te stellen. Het is niet bedoeld om aan te geven of men voor of tegen het bedrijventerrein is. De startnotitie is voorgelegd aan de MER commissie die advies heeft uitgebracht. Samen vormen die twee stukken de richtlijn voor het opstellen van het MER rapport. Dat traject gaat nu van start. In de startnotitie staat een overzicht van de procedure. Het rapport wordt aangeboden aan de raad voor akkoord bevinding. Daarna gaat het rapport weer de inspraak in. De MER commissie zal beoordelen of datgeen wat in het rapport staat voldoet aan de uitgangspunten en aan het eerdere advies dat de MER commissie heeft uitgebracht. Vervolgens moeten de resultaten uit de MER vertaald worden in het bestemmingsplan. Het is de raad die daar dan een besluit over neemt. De nota van beantwoording is de ambtelijke beantwoording van de zienswijzen. Er zitten ook vele zienswijzen tussen die geen betrekking hebben op de inhoud van de MER. Die inhoudelijke zienswijzen komen nog aan bod bij de ontwikkeling van het bestemmingsplan. In de nieuwsbrief en de startnotitie staat de procedure aangegeven. De indieners van zienswijzen zullen schriftelijk in kennis worden gesteld van de beantwoording en de verdere procedure.
De voorzitter geeft aan dat dit terugkomt in de raad van 30 juni 2008.

(bron : gemeente Koggenland

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook