Nieuwsbrief vrijdag, 18 april 2014   

De Distriport-ontwikkelaars willen de gronden niet meer terugkopen van de provincie. Het project is volgens hen niet langer uitvoerbaar vanwege imagoschade en afhakende potentiële kopers en geïnteresseerde partijen. Ook willen de ontwikkelaars dat alle overeenkomsten worden ontbonden. Dit blijkt uit een brief die Gedeputeerde Staten op 10 april 2014 stuurde aan de statenleden om hen te informeren over de status van Distriport. Distriport lijkt steeds zwaarder gehavend te zijn. Een update.

Ontwikkelaars willen gronden niet terug
GS licht in de brief de laatste stappen toe in de juridische strijd tussen de provincie en de twee Distriport-ontwikkelaars, De Peyler Ontwikkeling en Zeeman Vastgoed BV. De inzet is wie eigenaar is van de gronden waarop bedrijventerrein Distriport is gepland. De rechtbank bepaalde op 29 mei 2013 dat de gronden aan de provincie toebehoren. Tegen dat vonnis is beroep aangetekend en in die procedure is nu een nieuwe wending opgetreden. De ontwikkelaars willen de gronden niet meer kopen omdat het project niet meer uitvoerbaar zou zijn. De partijen die het bedrijventerrein zouden moeten exploiteren zien er dus geen brood meer in. Dan wordt de kans dat Distriport werkelijk van de grond komt, wel heel klein.

Imagoschade
De ontwikkelaars menen dat het project niet meer uitvoerbaar is omdat door toedoen van de provincie imagoschade is opgetreden. Daardoor haken potentiële kopers en geïnteresseerde partijen af, volgens hen. Er is nooit bekend geweest wie die mogelijke kopers en geïnteresseerden waren en met hoeveel zij waren. Het is ook niet bekend wie er nu afhaakt. Opvallend is wel dat de ontwikkelaars menen dat de provincie de imagoschade heeft veroorzaakt. Dat is vreemd; juist één van de ontwikkelaars betaalde geld aan de wegens corruptie veroordeelde oud-gedeputeerde Hooijmaijers om de voortgang rond het bedrijventerrein te ‘smeren’.

Behoefteonderzoek in West-Friesland
Verder meldde GS aan de statenleden dat momenteel onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om vraag en aanbod aan bedrijventerreinen in West-Friesland meer in evenwicht te brengen. Dit is een vervolg op het onderzoek van Buck Consultants International ‘Ruimtebehoefte werklocaties Noord-Holland Noord’ waarin een overaanbod aan bedrijventerreinlocaties werd geconstateerd. In dat onderzoek werd de behoefte tot 2040 in West-Friesland op 2 ha. geschat.

Hoe verder?
De uitkomst van de juridische procedure wordt na de zomer verwacht. Op basis van die uitkomst en de resultaten van het behoefteonderzoek zal de provincie vermoedelijk verdere beslissingen over Distriport nemen. Maar nu de projectontwikkelaars afhaken, is de kans dat het plan daadwerkelijk van de grond komt, heel klein geworden. Distriport raakt steeds verder gehavend, maar de zaak is nog niet rond. Wij blijven het dan ook volgen en houden u uiteraard op de hoogte.

namens Berkhout is Boos!
Annet Wood

PS Eerder meldden wij dat zeven Koggenlandse raadsleden (Knijn, N. Bijman, Sjerps, Schipper, Olij, Zwagerman en Van Leijen) die hun raadseed schonden, zijn herkozen in de nieuwe gemeenteraad. Er is nog een achtste raadslid. Ook Van der Roest (Welzijn Koggenland) stemde destijds in met het besluit om de inbreuken op de Gemeentewet te negeren. Dat is opvallend, omdat Van der Roest lid was van de rekenkamercommissie. Hij zou dus precies moeten weten wat het rapport inhield. Toch stemde hij in strijd met de uitkomsten van zijn eigen rapport. En inmiddels heeft hij opnieuw de eed als raadslid afgelegd en verklaard dat hij alle wetten zal respecteren. Wat is zo’n eed dan waard?

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook