NHD donderdag, 10 mei 2012   

Voor regionaal bedrijventerrein Distriport is nog geen paal de grond in en het is de vraag of dat er ooit van komt. Zeker nu de provincie Noord-Holland terecht twee projectontwikkelaars aan de kant heeft gezet. Met een gerechtelijke uitspraak in de hand bereidt de provincie een miljoenenclaim voor tegen de twee ontwikkelaars.

distriportHet boek Distriport wordt steeds dikker. het laat zich lezen als een schelmenroman. De hoofdstukken worden alsmaar spannender. De twee projectontwikkelaars (Zeeman Vastgoed en De Peyler) en de provincie kregen knetterende ruzie over het ontwikkelen van Distriport.

Februari 2011 zegde de provincie de samenwerking op. Afspraken uit 2009 over de fianciële afwikkeling zouden niet zijn nagekomen. Zeeman en De Peyler legden beslag op de gronden (ruim 100 ha) en stapten naar de rechter. De Haarlemse rechtbank gaf de provincie gelijk, blijkt in een tussenvonnis. Dat is vorige week gegeven. In september volgt het definiteve oordeel.

Eerst wil de rechter meer informatie, onder meer over de schade die de provincie lijdt door de affaire. Die schade is nu 2,3 miljoen euro. "Die kosten zijn vooral de vaste lasten op de gronden en rente. Door de kwestie zijn we al veel langer eigenaar dan de bedoeling was." Aldus een provinciaal woordvoerder.

Deze kosten lopen verder op. De rechtbank onderzoekt of Zeeman en De Peyler aansprakelijk kunnen worden gesteld. Zo ja, dan komt de provincie met een stevige claim. Door de uitspraak van de rechter blijft de provincie eigenaar van de gronden.

In het najaar bepalen Provinciale Staten of dat zo blijft. De kans is groot dat de provincie de gronden verkooop.t "Wij moeten niet zelf voor ontwikkelaar spelen", stelt Cees Loggen. De VVD'er wil eerst een nieuwe discusiie over de noodzaak van het bedrijventerrein. "De behoefte aan ruimte was groot toen we begonnen met Distriport. Maar hoe is dat nu?" Loggen gaat niet in op de vraag of dit het einde is van Distriport. Andere projectontwikkelaars voor het project hebben zich nog niet gemeld. Dat verbaast Berkhout is Boos niets. Woordvoerster Annet Wood wijst op de grote landelijke voorraad aan bedrijfsgrond.
De actiegroep verzet zich al jaren tegen het opofferen van agrarische landerijen.

Onduidelijk is of de rol van Zeeman en De Peyler is uitgespeeld. Woordvoerder Peter Langenberg wil nog geen inhoudelijk commentaar geven.  "Wij beraden ons op het tussenvonnis", zegt hij. Vorige maand nog verwachtte Langenberg voorjaar 2013 te beginnen met de grondverkoop aan de eerste bedrijven. De rechtbank Haarlem stak daar een stokje voor. Eerder vorige maand keurde de Raad van State het bestemmingsplan voor Distriport voor het grootste deel goed. De Statencommissie water, economie en bestuur spreekt maandag 14 mei over Distriport.


Bron : NHD 10 mei 2012      

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook