NHD dinsdag, 21 juni 2011   

De provincie heeft de samenwerking met de projectontwikkelaars bij de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein Distriport bij Berkhout per direct beëindigd. Noord-Holland wil het zelf zal gaan ontwikkelen.

Het gaat om een logistiek bedrijventerrein tussen de Jaagweg en de bebouwing van Berkhout. Het gaat om meer dan 120 hectare grond. De provincie was zelf al de belangrijkste eigenaar van de gronden in het gebied (112 hectare). Volgens een overeenkomst uit 2008 zouden de projectontwikkelaars die grond overnemen. Het gaat om Zeeman Vastgoed, de Peyler Projektontwikkeling en NHN Vastgoed. De laatste valt onder het ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, dat mede-eigendom is van de provincie.

Vorig jaar zou deze groep de grond volgens afspraak al overnemen. Maar het kwam er volgens een verklaring van de provincie op neer dat er telkens een ander voorstel kwam. Deze ’alternatieve financieringsvarianten’, plus het feit dat geen aanstalten werd gemaakt de grond terug te kopen brachten de provincie volgens de verklaring tot het besluit af te zien van de samenwerking met deze partijen. ,,Omdat het project anders te veel stagneert.’’

Het college van gedeputeerde staten wil nu met de gemeente Koggenland in gesprek over de verdere toekomst van Distriport. Het plan is zonder ontwikkelaars verder te gaan. GS heeft er alle vertrouwen in dat het op papier zeer milieuvriendelijke bedrijventerrein voor grotere ondernemingen in de transportsector ook zonder de ontwikkelaars een succes gaat worden. De breuk tussen de investeerders en de provincie is extra pijnlijk, omdat minister Schultz van Hagen van infrastructuur en milieu uitgerekend Distriport eind vorig jaar aanwees als een van de zes proefprojecten voor private investeringen in het land. Het project beoogt particuliere beleggers te interesseren aan te haken bij de ontwikkeling van dit bedrijventerrein.

Verrast
Wethouder Jan Wijnker van de gemeente Koggenland zei gistermiddag ’geweldig verrast’ te zijn door het besluit de contracten te beëindigen. Hij heeft nog geen idee wat de gevolgen zullen zijn voor de gemeente. Het college van B en W bespreekt dit vanochtend. Gisteravond was er een gemeenteraadsvergadering, waar alle fracties tal van vragen stelden. Wijnker zei daar dat hij boos naar de gedeputeerde heeft gebeld over de zinsnede dat de provincie met Koggenland in gesprek is om het project te realiseren zonder de ontwikkelaars. De gemeente heeft altijd benadrukt geen partij te zijn in de ontwikkeling en dat ook niet te willen.

Het effect van de nieuwe stap is dat de provincie nu alle risico’s draagt van de totstandkoming van het bedrijventerrein.

Iets soortgelijks dreigde zich voor te doen bij het plan Wieringerrandmeer. Hier haalde de provincie zelf een streep door de plannen toen de investeerders het lieten afweten.

Bron NHD 21-06-2011

Persbericht Provincie

Zie ook :

Ontwikkelaars Distriport vol onbegrip (NHD 22-06-2011)
 

 
Volg ons op Twitter
Vind ons op Facebook